Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Ευεργετική αποχώρηση και ευεργετική παραμονή

O Φερέιρα καταφέρνει να λανσάρει μια νέα μόδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Το φετινό καλοκαίρι, ως γνωστόν, δεν εντάσσεται στα καλύτερα (ή πιο γόνιμα, αν θέλετε) καλοκαίρια της ιστορίας του Παναθηναϊκού. Η διοικητική ανυπαρξία δημιουργήσε άσχημες συνθήκες εργασίας για προπονητή και ποδοσφαιριστές. Παίχτες έφυγαν (Ζιλμπέρτο Σίλβα-Σισσέ), άλλοι τραυματίστηκαν (Νίνης-Χριστοδουλόπουλος) και το μέλλον μόνο καλό δεν έμοιαζε.

Μέσα σ' όλα, όμως, στην ομάδα παρέμεινε ο Ζεσουάλντο Φερέιρα. Ένας προπονητής, που, αναμφίβολα, γνωρίζει το ποδόσφαιρο, ανέλαβε να φτιάξει μια ομάδα με κενά, με ελλείψεις, με τρανταχτές απουσίες προσωπικοτήτων. Μέχρι στιγμής, είναι δεδομένο και κοινώς αποδεκτό ότι ο Φερέιρα παρουσιάζει μια ομάδα με πλάνο, με, κάθε άλλο παρά αποκρουστικό, αγωνιστικό πρόσωπο και με μπόλικα ψυχικά αποθέματα. Για να μην επαναλαμβάνομαι, όμως, θα αφήσω για λίγο στην άκρη το ρόλο του Φερέιρα.

Αλήθεια, έχει αναρωτηθεί κανείς, πώς λειτούργησε η αποχώρηση του Σισέ από τον Παναθηναϊκό; Είναι σίγουρα τολμηρό και προκλητικό αυτό που λέω, αλλά έχω την αίσθηση ότι η εν λόγω αποχώρησε έχει λειτουργήσει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ευεργετικά για την ομάδα του Φερέιρα. Συγκεκριμένα, έχω την εντύπωση ότι κάνει καλό στον Παναθηναϊκό η έλλειψη ενός (και μόνο ενός) σημείου αναφοράς, στο βαθμό που ήταν ο Σισσέ. Διότι, πλέον, οι Πράσινοι είναι πιο πολυδιάστατοι απ' ότι τα 2 προηγούμενα χρόνια. Παράληλλα, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας ίσως είναι πιο απελευθερωμένοι και πιστεύουν περισσότερο στις δυνατότητες τους, καθώς δεν βρίσκονται στη σκια του Σισσέ που τράβαγε, δικαίως, όλα τα βλέμματα πάνω του.

Πάντως, όσο ευεργετικά, σύμφωνα με μένα, λειτούργησε η αποχώρηση του Σισσέ, άλλο τόσο (και μάλλον περισσότερο) ευεργετικά λειτούργησε η παραμονή του Φερέιρα. Όπως ανέφερα και στη 2η παράγραφο του κειμένου, η ομάδα πλέον έχει ταυτότητα και νοοτροπία πραγματικής ποδοσφαιρικής ΟΜΑΔΑΣ. Αυτό το 4-6-0 έχει ταιριάξει απόλυτα στους παίχτες που έχει στη διάθεσή του ο Πορτογάλος, καθώς η ταχύτητα και η καλή (για τα ελληνικά δεδομένα) τεχνικής τους, τους επιτρέπουν ανά πάσα στιγμή να αλλάζουν θέσεις και να αναστατώνουν τις άμυνες.

Περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας που κάνει ο Φερέιρα και αφήνω άλλους να ασχοληθούν με Τσάκα, πρίγκιπες και ιστορίες για αγρίους.

1 σχόλιο: