Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Οι 60λεπτοι αγώνες και η αποτελεσματικότητα του Λέτο

Ο Λέτο δεν "ψήνεται" να σταματήσει να σκοράρει

Μπορεί να έχει καταντήσει κλισέ η έκφραση "Ο αγώνας τελειώνει μόνο όταν σφυρίξει ο διαιτητής.", αλλά κάποιοι ξεχνιούνται. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συνέχισαν αήττητοι, αλλά έκαναν τα εύκολα δύσκολα. Για την ακρίβεια, υπέπεσαν και οι δύο στο ίδιο σφάλμα.

Εξηγούμαι, λοιπόν, ξεκινώντας πρώτα από το παιχνίδι του "Βικελίδης", καθώς διεξήχθη πριν απ' αυτό του ΟΑΚΑ. O Oλυμπιακός είχε τον απόλυτο έλεγχο. Δεν πιεζόταν, έβγαζε φάσεις (όχι, βέβαια, με ιδιαίτερη συχνότητα) και κράταγε το σκορ. Αυτά, όμως, μέχρι να "κάτσει". Όσο ασφαλές κι αν δείχνει ένα 0-2,  δεν είναι επαγγελματικό να παρατάς ένα ντέρμπυ χωρίς να σου "επιτρέπει", το ίδιο το παιχνίδι, να το παρατήσεις. Και όλα αυτά, όταν μια εβδομάδα πριν, έχεις δεχτεί πανομοιότυπη ανατροπή μέσα στο "Καραϊσκάκης".

Την προήγουμενη εβδομάδα, του στοίχισε αυτή η χαλαρότητα του Ολυμπιακού. Αυτήν όχι. Ας όψεται η κακή επιθετική λειτουργεία του Άρη. Ο Ολυμπιακός μοιάζει, ώρες ώρες, φοβερά αλαζόνας και "άνετος". Και το χαστούκι από τον ΟΦΗ δεν φαίνεται να ταρακούνησε ιδιαίτερα. Κατά τ' άλλα, ο Ολυμπιακός είχε χθες σε πολύ βραδιά τους Μοδέστο-Χολέμπας, ενώ κι ο -εκνευριστικά αδιάφορος, στον υπόλοιπο αγώνα- Τζεμπούρ συνεχίζει να σκοράρει. Απ' την άλλη, ο Άρης ήταν ασύνδετος, δεν απειλούσε κι έχω την άισθηση ότι οι παίχτες ακόμη "ψάχνονται".

Στο σημερινό παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός ήταν ξανά πολύ καλός, μα κυρίως αποτελεσματικός, από τη μέση και μπροστά. Όμως, μιμήθηκε επιτυχώς (στην αποτυχία) τον Ολυμπιακό και λίγο έλειψε να χάσει ένα τρίποντο που, πραγματικά, δεν χανόταν. Έβαλε το 3ο γκολ, οι γραμμές μεγάλωσαν τις, μεταξύ τους, αποστάσεις, τα χαφ χαλάρωσαν και, αναπόφευκτα, η ΑΕΚ μείωσε. Κι αν είχε, στον αγωνιστικό χώρο, έναν ακόμη ποδοσφαιριστή με την ποιότητα (ή έστω και με λίγο χαμηλότερη) του Λεονάρντο θα μπορούσε να κυνηγήσει την ανατροπή ακόμη πιο έντονα.

Πάντως, ο Παναθηναϊκός με τέτοιο Λέτο δεν έχει λόγους να φοβάται τα παιχνίδια με ομάδες χαμηλότερου επιπέδου. Ο Αργεντίνος έχει ντυθεί Σισσέ και αυτό το "ντύσιμό" του πάει. Φυσικά, παίζει τη θέση εντελώς διαφορετικά από τον Γάλλο (όπως κι ολόκληρος ο ΠΑΟ παίζει διαφορετικά χωρίς το Σισσέ), αλλά η αποτελεσματικότητα, μέχρι στιγμής, είναι στο ίδιο ή, μάλλον, σε καλύτερο επίπεδο. Παράληλλα, εξαιρετικά σημαντικός στον φετινό ΠΑΟ είναι ο Ζέκα που μοιάζει σαν να καλύπτει, ταυτόχρονα, τόσο τη θέση του δεξιού εξτρέμ, όσο και τη θέση του δεξιού εσωτερικού χαφ. Απ' την πλευρά της ΑΕΚ, ο Λεονάρντο ξεχωρίζει σαν την μύγα μες στο γάλα, ενώ κι ο Κάρλος προσέθεσε ορισμένες "ποιοτικές στιγμές" με την μπάλα στα πόδια.

Σε δυο βδομάδες, έχουμε το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και, καλό θα ήταν, αν προηγηθεί μια από τις δύο ομάδες να ανατρέξει δύο βδομάδες πίσω, ώστε να θυμηθεί ότι οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις διαρκούν 90, και κάτι ψιλά, λεπτά. Πάντως, με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και τα, μέχρι τώρα, δείγματα γραφής των ομάδων, έχω την εντύπωση ότι πρέπει να περιμένουμε με ενδιαφέρον την τακτική προσέγγιση της αναμέτρησης από τους δυο προπονητές..

ΥΓ. Βικτοράς Ιάκομπ, είσαι ένας από 'μας. Σ' αγαπάμε.

1 σχόλιο:

  1. Α ρε Γιάκομπ. Α ρε Γιάκομπ. Ψαχνόμαστε, αλλά πού θα πάει; Θα βρεθούμε κάποια στιγμή και θα κάνουμε ένα από αυτά τα σερί που λαμβάνουν μέρος στον δεύτερο γύρο.

    Ο Λέτο συνεχίζει να είναι απελευθερωμένος, η ΑΕΚ συνεχίζει να θέλει γιατρό και ο Ολυμπιακός συνεχίζει να έχει κάποια μικρά προβληματάκια στην άμυνα και στην αμυντική του γραμμή -συνήθως τα προβλήματα της αμυντικής γραμμής ξεκινάνε από την άμυνα.

    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή