Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ο Ολυμπιακός έχει αναγκη το pressing, ο Παναθηναϊκός την ψυχραιμία

Σκηνή απ' την περσινή αναμέτρηση
Το ντέρμπυ δεν αρχίζει σήμερα. Έχει αρχίσει προ πολλών ημερών. Για την ακρίβεια, όταν ο Σπάθας σφύριξε τη λήξη στο Παναθηναϊκός-ΑΕΚ, άρχισε το ντέρμπυ. Κι ας μεσολάβησε εβδομάδα με "εθνική" δράση. Όπου κι αν σταθεί κανείς, ακούει "Πώς το βλέπεις το ματς;", ενώ παράλληλα τα sites/blogs, οι εφημερίδες και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν αρχίσει, από νωρίς, τα previews.

Ας δεχτώ, όμως, για τις ανάγκες του κειμένου, ότι ντέρμπυ ξεκινάει όντως σήμερα στις 19:30. Το τι πρέπει να κάνουν και το πώς πρέπει να συμβουλεύσουν τους παίχτες τους οι προπονητές, είναι αποκλειστικά δική τους δουλειά και εντάσσεται στις αρμοδιότητές τους. Και καλό είναι δημοσιογράφοι και διοίκηση να τους αφήνουν να επικεντρωθούν σ' αυτό.

Σε μια -ανούσια, αλλά ευχάριστη για το μυαλό- προσπάθεια προσέγγισης των όσων θα ζητήσουν οι προπονητές, έχω την αίσθηση ότι ο Βαλβέρδε θα θέλει περισσότερο pressing από κάθε άλλη φορά. Και το λέω αυτό, αφενός μεν γιατί θα θέλει να δημιουργήσει έντονη πίεση στην, ούτως ή άλλως ευάλωτη, άμυνα του Παναθηναϊκού και στον Καπίνο που σε συνδυασμό με την απειρία του 17χρονου, ίσως αποβεί μοιραία για τους Πράσινους. Αφετέρου δε, με τον Ιμπαγάσα απόντα, ο Ολυμπιακός καθίσταται λιγότερο πολυδιάστατος και δημιουργικός, οπότε το pressing μπορεί να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος, καθώς αν λειτουργήσει σωστά μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις που, απόντος Ιμπαγάσα, είναι σχεδόν αδύνατον να δημιουργηθούν με passing game ή με παιχνίδι από τα άκρα.

Απο πλευράς Παναθηναϊκού, υποθέτω πως ο Φερέιρα θα ζητά ψυχραιμία, τουλάχιστον στην αρχή της αναμέτρησης. Η λογική λέει ότι ο Ολυμπιακός, κυρίως, λόγω της έδρας θα μπει δυνατά με στόχο το γρήγορο γκολ, όπως έκανε και πέρσι στον αντίστοιχο αγώνα. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να το αντιμετωπίσει με ψυχραιμία, χωρίς βεβιασμένες επιλογές, με κατοχή μπάλας και ορθολογική ανάπτυξη (όπως συνηθίζει, φέτος). Αν "βγει καθαρός" από το πρώτο 20λεπτο, έπειτα θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει, όπως γνωρίζουν οι παίχτες του, ενώ συγχρόνως θα έχει αυξήσει τις -ήδη μεγάλες, για εκτός έδρας ντέρμπυ- πιθανότητές του για καλό αποτέλεσμα που σημαίνει είτε ισοπαλία είτε νίκη.

Αυτοί, πάνω κάτω, πιστεύω πως θα μπορούσαν να είναι οι βασικοί άξονες των ομιλιών Βαλβέρδε-Φερέιρα λίγο πριν την έναρξη του αγώνα.
Περισσότερα, μετά το τέλος του.

1 σχόλιο:

  1. Δεν είμαι τόσο σίγουρος για το πρέσινγκ. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει, τόσο περισσότεροι κενοί χωροί θα παρουσιάζονται στα μετόπισθεν. Χωρίς τον Ιμπαγάσα να σουλουπώνει το κέντρο και με την ψυχολογία της απουσίας του εις βάρος της ομάδας, δεν νομίζω ότι το πρέσινγκ θα έχει συνέπεια. Πέρι πρέσινγκ, θα πρέπει να ρισκάρει. Να το εφαρμόσει π.χ. για ένα ημίχρονο. Επίσης θα πρέπει να καλουπώσει τον Μιραλάς, να ποντάρει στον Μόνχε και να πάρουν μέτρα τα ακραία μπακ. Θα το κάνουν; Δεν είμαι τόσο σίγουρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή