Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

"Stay hungry. Stay foolish."

Σπουδαία κι αξιοθαύμαστη προσωπικότητα ο Steve Jobs
Ο Steve Jobs νικήθηκε από την επάρατο νόσο, έπειτα από μεγάλης διαρκείας "μάχη" και άφησε φτωχότερη την παγκόσμια τεχνολογία.


Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω λεπτομερώς το έργο του Jobs, καθώς δεν είμαι ιδιαίτερα ενήμερος για αυτά που συμβαίνουν στο χώρο της τεχνολογίας. Επίσης, με "ενοχλεί" αυτός ο χαμός που προκαλείται όταν κάποιος άνθρωπος διεθνούς φήμης "φεύγει".(πχ Amy Winehouse) Τι εννοώ: Μπορεί κάποιος άνθρωπος να είναι ξεχασμένος από πολλούς (ή ακόμη ακόμη και άγνωστος σε αρκετούς), αλλά μόλις πεθαίνει, ως εκ θαύματος, τον θυμούνται όλοι και γίνονται φανατικοί υποστηρικτές της δουλειάς του.


Παρ' όλα αυτά, η ομιλία του Steve Jobs προς τους τελειόφοιτους του Stanford (την οποία έτυχε να διαβάσω πριν αρκετό καιρό) δεν μπορεί να μην ξαναβρεθεί στην επιφάνεια και να μην ξανασχολιαστεί. Όλοι πρέπει να τη διαβάσουν (η ελληνική έκδοση), διότι σίγουρα μόνο να αποκομίσει πράγματα έχει κανείς απ' αυτήν την ομιλία.


Όπως και να 'χει, γι' αυτούς που βαριούνται ή που το θεωρούν χάσιμο χρόνο, θα παραθέσω τα σημαντικότερα μαθήματα που είναι κρυμμένα στην εν λόγω ομιλία.


"Θέλω να πω, ότι ποτέ δε γίνεται να προβλέψεις την πορεία σου, να εκτιμήσεις κάτι αφού συμβεί. Για να εκτιμήσεις την πορεία σου, πρέπει να κοιτάξεις προς τα πίσω. Χρειάζεται, λοιπόν, να πιστέψετε ότι όλα τα βήματά σας, με κάποιον τρόπο, σας οδηγούν στο μέλλον σας. Πρέπει να εμπιστευτείτε κάτι - τη θέλησή σας, το πεπρωμένο, το κάρμα, τη ζωή. Αυτή η φιλοσοφία δεν με απογοήτευσε ποτέ και καθόρισε τη ζωή μου."


"Μερικές φορές η ζωή σε χτυπάει μ' ένα τούβλο στο κεφάλι. Μη σταματάτε να πιστεύετε. Είμαι βέβαιος πως το μόνο πράγμα που με έκανε να συνεχίζω ήταν πως αγαπούσα αυτό που έκανα. Πρέπει να βρεις τι αγαπάς. Κι αυτό συμβαίνει και στη δουλειά και στον έρωτα. Η δουλειά θα απορροφά ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας και ο μόνος τρόπος για να ικανοποιείστε, είναι να θεωρείτε τη δουλειά σας υπέροχη. Και για να την θεωρείτε υπέροχη, πρέπει να την αγαπάτε. Αν δεν έχετε βρει αυτή τη δουλειά, συνεχίστε την αναζήτηση. Μην επαναπαύεστε."


"Κι όμως, ο θάνατος είναι ο κοινός προορισμός όλων. Κανείς δεν του έχει ξεφύγει. Και έτσι πρέπει να είναι. Ο θάνατος είναι πιθανότατα η καλύτερη εφεύρεση της ζωής. Είναι ένας παράγοντας που αλλάζει τη ζωή. Απομακρύνει το παλιό, ώστε να δημιουργήσει χώρο για το νέο. Αυτή τη στιγμή, το νέο είστε εσείς, αλλά κάποια -όχι και τόσο μακρινή- μέρα, θα είστε το παλιό και θα απομακρυνθείτε. Συγνώμη για το δραματικό τόνο, αλλά πρόκειται για την αλήθεια.


Ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, γι' αυτό μην τον σπαταλήσετε ζώντας τη ζωή ενός άλλου. Μην αφήσετε τις απόψεις των άλλων να αφοπλίσει τη φωνή σας. Και, κυρίως, φροντίστε να έχετε κουράγιο, για να ακολουθείτε την καρδιά σας. Αυτή, με κάποιον τρόπο, ξέρει πως θέλετε να είστε. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα."


Αυτά ήταν τα, κατ' εμέ, πιο ουσιώδη μέρη της ομιλίας του Steve Jobs. Όποιος θέλει, μπορεί να τα διαβάσει προσεκτικά και να τα έχει καρφωμένα σ' ένα μέρος του εγκεφάλου του (όπως κάνω εγώ, απ' όταν τα πρωτοδιάβασα). Οι υπόλοιποι μπορούν να τα αγνοήσουν. Όπως και να έχει, ας "μείνουμε αχόρταγοι και τρελαμένοι" (με αυτή τη προτροπή έκλεισε εκείνη την ομιλία του ο Jobs). 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου