Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Η ποιοτική διαφορά έκρινε το ματς

Σ' ένα ακόμη ντέρμπυ βρήκε δίχτυα ο Αλγερινός

Ο Ολυμπιακός, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, κατάφερε να κερδίσει τον ΠΑΟΚ σε ένα ντέρμπυ, το οποίο δεν θύμιζε τα προηγούμενα μεταξύ των δύο ομάδων. Τα γκολ πέτυχαν, κατα σειρά, οι Μπαλάφας, Φουστέρ και Τζεμπούρ.

Απρόσμενη έλλειψη εντάσεων

Οι αναμετρήσεις των δύο ομάδων, τα τελευταία χρόνια, είναι γεμάτα ένταση, πάθος και διαμάχες. Χθες, ο αγώνας κύλησε με μια απρόσμενη ηρεμία. Κακά τα ψέματα, είχαμε συνηθίσει σε δυνατές μονομαχίες, με τον Γκαρσία να έχει, συνήθως, πρωταγωνιστικό ρόλο και τους υπόλοιπους να ακολουθούν. Το χθεσινό ματς δεν θύμισε σε τίποτα τα προηγούμενα ως προς αυτήν την πτυχή του. Κι αυτό είναι καλό, καθώς δεν έφερε σε δύσκολη θέση τον Κουκουλάκη.

Ξεκάθαρα καλύτερος ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός, πάντως, είχε καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα τον έλεγχο του αγώνα και το τελικό 2-1 δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα της αναμέτρησης. Ή, τουλάχιστον, "κρύβει" την ευκολία με την οποία πήραν τη νίκη οι Ερυθρόλευκοι. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε τρεξίματα στο κέντρο του και ήταν αρκετά κουρασμένος από τη μάχη στο Καζάν, απέναντι στη Ρούμπιν. Από την άλλη, αν κι ο Βαλβέρδε χρησιμοποίησε την ίδια 11αδα με αυτή που παρέταξε στο Emirates, είδε την ομάδα του να μην στερείται τρεξιμάτων και ανασων.

Ατομική κριτική

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον, σαν mvp της αναμέτρησης, αυτός θα ήταν ο Όλοφ Μέλμπεργκ. Ο Σουηδός έχει ξεκινήσει εκπληκτικά τη σεζόν και αποδεικνύει, γιατί πρόκειται για τον έναν εκ των δύο* κορυφαίων σεντερ μπακ του πρωταθλήματος. Δεν επέτρεψε στον ΠΑΟΚ να απειλήσει σε καμία περίπτωση και καθάρισε όλες τις φάσεις που έλαβαν χώρα στον χώρο δράσης του. Από κοντά κι ο Βασίλης Τοροσίδης, ο οποίος έβγαλε εξαιρετική σέντρα στη φάση του 1ου γκολ, ενώ παράλληλα έσβησε τον Αντελίνο Βιειρίνια. Από πλευράς ΠΑΟΚ, οι Τσιρίλο, Γκαρσία και Βιειρίνια απογοήτευσαν και ο Αθανασιάδης ήταν εντελώς "παρατημένος" στην επίθεση.

Η σημαντικότερη απουσία*

O Πάμπλο Κοντρέρας δεν μπορούσε να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ, λόγω του τραυματισμού του, και η απουσία του ήταν εμφανέστατη. Ο Χιλιανός θα μπορούσε να έχει καλύτερες αντιδράσεις σε σχέση με αυτές του Τσιρίλο στις φάσεις των γκολ. Η ποιότητα και η συνεισφορά του Κοντρέρας είναι αναμφισβήτητη και γίνεται ακόμη πιο φανερή σε τέτοιες περιπτώσεις. Συγχρόνως, χρήσιμη θα μπορούσε να είναι κι η παρουσία του Αρίας (αν δεν ήταν τραυματίας), καθώς το κέντρο του ΠΑΟΚ είχε μεγάλα προβλήματα και κενά.

Ο Βαλβέρδε δικαιώνεται

Η αλήθεια είναι πως οι μεταγραφικές εισηγήσεις του Βαλβέρδε δεν είναι και οι πιο επιτυχημένες. Ο Όσκαρ κι ο Ουρτάδο είναι τρανταχτά παραδείγματα, ενώ ήδη κατακρίνεται κι ο Μαρκάνο. Όμως, στην περίπτωση του Πάμπλο Ορμπάιθ, ο Βάσκος φαίνεται να είχε απόλυτο δίκιο που επέμενε. Ο Ορμπάιθ, λοιπόν, έκανε ένα ακόμη εξαιρετικό παιχνίδι, κυρίως στο δημιουργικό κομμάτι, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει πως υστέρησε αμυντικά. Έκανε μια πολύ μεστή εμφάνιση και είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί υπερπολύτιμος για την ομάδα του Βαλβέρδε.

Αν όχι ο ΠΑΟΚ, τότε ποιος;

Η ποιοτική ανωτερότητα των Πειραιωτών, λοιπόν, έκρινε το ματς υπέρ τους. Πολλοί περίμεναν τον ΠΑΟΚ να το παλέψει περισσότερο, αλλά αυτός μάλλον δεν είχε τις δυνατότητες. Κι εδώ τίθεται ένα ερώτημα. Αν δεν μπορεί ο "νέος και ωραίος" ΠΑΟΚ του Μπόλονι να κοντράρει τον Ολυμπιακό, τότε ποιος μπορεί; Ο καιρός θα το δείξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου