Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Ίδιοι και διαφορετικοί ταυτόχρονα

Το μέλλον την ελληνικής επίθεση

Είναι, αναμφίβολα, 2 από τους πιο προικισμένους Έλληνες ποδοσφαιριστές της γενιάς τους. Αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν, πράγμα που έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν. Φυσικά, αμφότεροι, έχουν προμηθευτεί με την ταμπέλα "next big thing" και, σιγά σιγά, δικαιώνουν τις προσδοκίες. Ο λόγος για τους Κώστα Μήτρογλου και Στέφανο Αθανασιάδη.

Η αναγνώρισή τους έχει ξεκινήσει

Οι δύο 23χρονοι επιθετικοί με τις εμφανίσεις τους, τα τελευταία 2 χρόνια, έχουν δώσει λόγο στους Έλληνες να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο αναφορικά με το ποιοι θα είναι οι μελλοντικοί επιθετικοί της Εθνικής μας ομάδας. Συγχρόνως, οι φίλοι του ΠΑΟΚ βλέπουν στον Κλάους έναν ποδοσφαιριστή που "παίζει για τη φανέλα", ενώ αυτοί του Ατρομήτου καταλαβαίνουν πως διαθέτουν τον παίχτη που μπορεί να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια της διοίκησης να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα.

Ποδοσφαιρικές ομοιότητες

Μήτρογλου και Αθανασιάδης, λοιπόν, είναι ο,τι καλύτερο διαθέτει η χώρα μας (σ' αυτή την ηλικία) για την επίθεση. Ποδοσφαιρικά, ομοιάζουν σε πολλά. Καταρχάς, έχουν φοβερή επαφή με την αντίπαλη εστία. Είναι, δηλαδή, ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στα σουτ/κεφαλιές που επιχειρούν. Επίσης, είναι κι οι 2 ψηλά παιδιά (πάνω από 1.85) και το στυλ παιχνιδιού τους δεν διαφέρει και πολύ. Έχουν την ικανότητα να κρατάνε τη μπάλα στα πόδια τους με επιτυχία, καθώς διαθέτουν αρκετά καλή τεχνική (σε σχέση με τη σωματοδομή τους), ενώ η πάσα τους δεν είναι διόλου άσχημη, αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για δύο ψηλά σεντερ φορ. Γενικότερα, για τα δεδομένα της Ελλάδας και την ηλικία τους, οι δύο ποδοσφαιριστές βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

Διαφορά νοοτροπίας

Πάντως, όπως είναι λογικό, οι δυο τους δεν έχουν μόνο ομοιότητες. Έχουν και διαφορές, ορισμένες από τις οποίες "βγάζουν μάτι". Ξεκάθαρα, διαφέρουν από άποψη νοοτροπίας. Τα -όχι και τόσο τιμητικά για τον ίδιο- "κατορθώματά" του Μήτρογλου είναι γνωστά. Περιστατικά κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, αλλά και των αγώνων του έχουν αποδώσει τη "ρετσινιά" του κακού παιδιού που δεν τα πάει καλά με τους προπονητές του. Αντιθέτως, ο Κλάους δεν έχει δώσει δικαιώματα και περίμενε υπομονετικά την ευκαιρία του στον ΠΑΟΚ. Και πλέον δικαιώνεται για αυτό το συνδυασμό επιμονής και υπομονής που τον διέπει. Ο Μήτρογλου, λοιπόν, πρέπει να σταματήσει να στηρίζεται αποκλειστικά στις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, ενώ ο Αθανασιάδης οφείλει να πορευθεί στο δρόμο που ακολουθεί εδώ και χρόνια.

Ανούσια η όποια σύγκριση

Το να βάλουμε τα χαρακτηριστικά των δυο τους σε μια ζυγαριά, ώστε να δούμε ποιος υπερισχύει δεν έχει νόημα. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να συνεχίσουν να στηρίζονται οι δυο ποδοσφαιριστές, τόσο απ' τις ομάδες τους, όσο κι απ' τον κόσμο. Το ότι νιώθουν σημαντικοί, είναι χρήσιμο. Η ύπαρξη διάρκειας, όμως, σ' αυτό το συναίσθημα είναι χρησιμότερη.


3 σχόλια:

  1. Ανούσια, όπως λες η κάθε σύγκριση και δεν θα διαφωνήσω, ωστόσο έχω μια μεγαλύτερη προτίμηση τον Αθανασιάδη. Παίζει με ψυχή, δούλευει μέσα και έξω από το γήπεδο, δεν προκαλεί και είναι πολύ σοβαρός. Ο Μήτρογλου καγκουρίζει, αντί να δουλέψει στα μειονεκτήματα του, να προσπαθήσει περισσότερο, αυτός κάθεται και κάνει κόντρες με παπάκια και ξενυχτάει. Χρειάζεται κάποιον να του εφαρμόσει τη τεχνική "καρότο και μαστίγιο" για να στρώσει. Γενικά μιλώντας, αυτοί οι δύο θα έπρεπε να είναι τα φορ της εθνικής, φτάνει πια και ο γερόλυκος Λυμπερόπουλος, και ο Γκέκας που βρίσκεται σε πτώση και φυσικά το παιδί με τη κορδέλα (Σαμαράς) που το "παίζει" Μέσσι, αλλά έχει να σκοράρει από το Πάσχα.

    Πολύ εύστοχο το άρθρο σου.
    Υ.Γ Σε πρόσθεσα στα ιστολόγια που διαβάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Γιάννη. Το πως διαχειριζόμαστε τα ταλέντα στην Ελλάδα είναι πικρή ιστορία. Και μεγάλο θέμα για ανάλυση επίσης...

    ΥΓ. Σε πέρασα κι εγώ στην λίστα ιστολογίων μου. Καλή συνέχεια αδερφέ. Θα σε διαβάζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ για τα σχόλια παιδιά. Σας τοποθέτησα κι εγώ στα ιστολόγια που διαβάζω και στη λίστα "Ενδιαφέροντα sites/blogs".

    @Σκάουτερ

    Και εγώ έχω προτίμηση στον Αθανασιάδη. Είναι η μεγάλη μου αδυναμία από το ελληνικό πρωτάθλημα, διότι συνδυάζει σπάνια (για Ελληνα) ποδοσφαιρικά προσόντα, πάθος και σωστό χαρακτήρα. Ελπίζω (και πιστευω), πάντως, να αποτελέσουν αποτελεσματικό δίδυμο για την Εθνική μας. Χρειαζόμαστε το εύκολο γκολ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή