Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Mε ποια λογική;




Πριν λίγες μέρες, το μάτι μου «έπεσε» πάνω σ’ ένα δημοσίευμα, το οποίο έκανε λόγο για κρούση του Σταύρου Αδαμίδη στον τεχνικό του ΑΠΟΕΛ, Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Διαβάζοντάς το προσεκτικά και αναρωτήθηκα: «Με ποια λογική;» Αυτό το «με ποιά λογική;» αποτέλεσε την αφορμή για να γράψω αυτό το κείμενο. Με ποια λογική, λοιπόν, ο κ. Αδαμίδης χτύπησε την πόρτα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς;
Oι κόποι δεν πετιούνται στα σκουπίδια


Είμαι σχεδόν βέβαιος πως ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με αυτήν την πρόταση (ή κρούση ή απλό τηλεφώνημα). Μιλάμε για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει ιδρώσει για να μας παρουσιάσει αυτήν την ομάδα, η οποία είναι χάρμα ιδέσθαι. Ο Γιοβάνοβιτς δεν βρήκε τίποτα έτοιμο στο ΑΠΟΕΛ. Αντιθέτως, ο,τι έφτιαξε το έφτιαξε με κόπο και προσπάθεια. Προσπάθεια που αποδίδει καρπούς τα 3 τελευταία χρόνια, καθώς το ΑΠΟΕΛ έχει 2 παρουσίες στους ομίλους του Champions League. Στην πρώτη, η κυπριακή ομάδα έπεσε μαχόμενη, ενώ στη δεύτερη (που βρίσκεται σε εξέλιξη) τα πράγματα πάνε απ’ το καλό στο καλύτερο. Σαν «καλό» εννοώ την πρόκριση στους ομίλους, ρίχνοντας στο καναβάτσο τη Βίσλα Κρακοβίας και σαν «καλύτερο» εννοώ τους 4 βαθμούς στις δύο πρώτες αγωνιστικές των ομίλων, οι οποίοι φέρνουν το ΑΠΟΕΛ πρώτο. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνέβη χωρίς κόπο ή από τύχη. Κάποιοι δούλεψαν γι’ αυτο και, πιο πολύ απ’ όλους, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Και τώρα, δικαιούται να απολαμβάνει κάθε στιγμή στον πάγκο της ομάδας. Με ποια λογική θα αφήσει αυτό που με πολλή δουλειά οικοδόμησε ο Γιοβάνοβιτς;
Το "ανθυγιεινό" ελληνικό ποδόσφαιρο


Έπειτα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γιοβάνοβιτς έφυγε σαν αποτυχημένος από την Ελλάδα και, συγκεκριμένα, από τον Ηρακλή. Όπως αυτός, έτσι κι αρκετοί από τους παίχτες του (Χιώτης, Πουρσαϊτίδης, Μαντούκα κλπ) αποχώρησαν από την Ελλάδα με το κεφάλι χαμηλά, το ηθικό πεσμένο και τα φτερά κομμένα. Με μια λέξη, απαξιώθηκαν. Όλοι τους, παίχτες και προπονητής, κατάλαβαν, από πρώτο χέρι, πόσο γλυκιά είναι η αίσθηση της «εκδίκησης». Αυτοί που σε απαξίωναν, να σε θαυμάζουν. Στην Κύπρο, κατάφεραν να αναστηθούν (ποδοσφαιρικά) και να δώσουν απαντήσεις προς πάσα κατεύθυνση. Με ποια λογική θα αφήσει κάποιος μια χώρα, στην οποία εκτιμήθηκε και πέτυχε, για μια άλλη στην οποία απαξιώθηκε και απέτυχε; Άλλωστε, το δις εξ αμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.
Η προβληματική ΑΕΚ


Ακόμη, είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα της ΑΕΚ και, κυρίως, τα οικονομικής φύσεως. Μπορεί το ΑΠΟΕΛ να μην ανήκει στον κύκλο των πλουσίων (στην πραγματικότητα, δεν τον πλησιάζει καν), αλλά τουλάχιστον υπάρχει η σιγουριά ότι θα πάρεις αυτό που σου αναλογεί. Και ο Γιοβάνοβιτς δεν νομίζω να θέλει να χάσει αυτή τη σιγουριά. Μια σιγουριά που, αν μη τι άλλο, είναι πολύ σημαντική στις μέρες μας και που δεν υπάρχει στο στρατόπεδο της ΑΕΚ.
Συμπέρασμα


Ο Αδαμίδης προσπαθεί να εξασφαλίσει ο,τι μπορεί για την ΑΕΚ και καλά κάνει. Αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση είναι από τις πλέον δύσκολες. Και δεν είναι τόσο δύσκολη επειδή ο Γιοβάνοβιτς είναι κάποιο απλησίαστο μέγεθος, αλλά γιατί οι συνθήκες και η λογική δεν επιτρέπουν αισιοδοξία στους ανθρώπους της ΑΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου